This is a free Purot.net wiki
Pages
  • View:

Talent -polku (Sasky-Vammala)

Sisältöalue

Opiskelijoiden työssäoppimisen laajentaminen yksilöllisesti

"Talent- erilainen opintopolku"

Virallinen nimi: "OPH:n laajennetun työssäoppimisen kokeilu, Integroidut oppimisympäristöt"

Avustuksen käyttöaika on alkanut 4.10.2010 ja se päättyy 31.5.2012.

Yhteystiedot:

Esa Ojaniittu esa.ojaniittu@sasky.fi

 

 

Hankkeeseen osallistuneiden kommentteja:

Vexve Oy,  tehdaspäällikkö Pasi Nieminen

Saumaton yhteistyö Vexven ja ammattikoulun välillä toimii Pasin mukaan loistavasti. Menestyksellistä yhteistyötä onkin tehty jo pidemmän aikaa eri yhteyksissä. Koulu tarjoaa ammattilaisia, joille Vexve tarjoaa töitä tai harjoittelupaikkoja, kaikki hyötyvät ja verkostoituminen on helppoa. Työ löytää tekijänsä ja tekijä työnsä.

Tehdaspäällikkö Pasi Niemisen mukaan Talent-hanke on JYMY-juttu!

Talent-polusta on hyötyä niin työnantajalle, opiskelijalle kuin laajemmasta näkökulmasta myös yhteiskunnalle.

Opiskelija pääsee kiinni työelämään ja mahdollisuus ansaita opiskelujen ohessa on monelle kullanarvoinen. Suurin osa koulusta käydään työpaikalla. Opiskelu niin sanotusti lyhenee, mikä vastaavasti korvataan työkokemuksella. Onko polku jopa liian houkutteleva? Mahdollisuus työllistyä heti koulun loputtua on suuri.

Työnantajan kannalta kullanarvoisia ovat koulun tuottamat osaajat. Talon tavoille perehdyttäminen tapahtuu automaattisesti töiden ja koulun ohessa. Näin työurat pitenevät ja työnantajan on mielekästä jatkaa ammattitaitoisten Talent-opiskelijoidensa työsuhdetta koulun päätyttyäkin.

Opiskelijalla pitää olla oma-aloitteisuutta ja yrittäjähenkisyyttä jos Talent-polulle aikoo lähteä. Ihan kaikille Talent ei sovi, Pasi toteaa. Koulu on suuressa roolissa valintoja tehtäessä. Opiskelijan soveltuvuus pitää kartoittaa koulussa ennen Talent-polulle siirtymistä.

Opintojen suunnittelu ja sovittaminen työelämään täytyy tehdä tarkasti harkiten.
On pystyttävä takaamaan oikeat, opiskeluun liittyvät työtehtävät mahdollisimman kattavasti, ilman, että tilanne on kestämätön muun tuotannon kannalta, eikä lopussa huomata, että töitä on tehty, mutta vääriä!

Aiomme ehdottomasti jatkaa hanketta ja olemme valmiita ottamaan ohjelmaan 3 uutta opiskelijaa lisää.

 

Mikko Tiensuu

Mikko lähti ammattikoulun toiselta luokalta Talentiin. Hän päätti suorittaa 3. vuoden Talent-polun kautta. Koulussa kerrottiin aiheesta ja ilmoittauduin halukkaaksi. Tuntui hyvältä vaihtoehdolta lähteä oikeaan työelämään ja oppia sitä kautta. Tuntuu mielekkäämmältä tehdä oikeita konkreettisia töitä, eikä pelkkiä harjoituskappaleita. Näin ollen työmotivaatiokin on työpaikalla parempi kuin koulussa. Taskurahatkaan eivät opiskelijalle ole pahitteeksi, mahdollisuus tienata opintojen ohessa on mahtava juttu. Talent on vastannut odotuksiin oikeasta työnteosta.
Talent ei ole Mikon mielestä helpoin tie, mutta sitäkin antoisampi. Tulevaisuus näyttää hyvältä, jään Vexvelle töihin. ”Kaikki voittavat” itse saan töitä ja Vexve ammattilaisen.
Mikon mukaan Talent sopii kaikille jos motivaatio ja halu tehdä töitä on kunnossa. Mikko valmistuu koneistajaksi 1.6.2012
 

Vesa-Matti Pärssinen


Vesa-Matti valmistui aikanaan Vammalan ammattikoulusta levyseppähitsaajaksi. Koulun jälkeen Vesa-Matti aloitti työelämän, mutta huonon työtilanteen yllättäessä, kaveri sai houkuteltua takaisin koulun penkille.

Koulussa kerrottiin Laajennetun työssäoppimisen hankkeesta, Talentista. Hieman erilaisesta opintopolusta, jota Vesa-Matti oli innokas kokeilemaan. Tämä päätös ei ole Vesa-Mattia kaduttanut. Mielellään tänne joka päivä tulee”, Vesa-Matti toteaa. Myös Vexven ainutlaatuinen työporukka saa Vesa-Matilta kiitoksen.

Jo olemassa oleva Levyseppähitsarin perustutkinto vauhditti koneistajan opintoja Talent-polulla, esim. Kaikki yleisaineet luettiin hyväksi. Talentin Vesku aloitti reilu vuosi sitten ammattikoulun toiselta luokalta ja valmistuminen on edessä jo ensi kesänä. Veskun mukaan Talent-polkua pääsee kiinni oikean työnteon makuun, vaikka töistä Veskulla on kokemusta ennestäänkin.

Vesa-Matin omasta mielestä Talent on perinteistä reittiä jopa parempi. ”Pääsee oikeisiin töihin ja töitä on tehtävä.” Lisäksi ympäristö on erilainen kuin koulussa, Vesa-Matin mukaan on helpompi keskittyä olennaiseen.

Veskun mukaan ei ole riskiä, että osa ammattitaitovaatimuksista jäisi tuotannon sitovuuden tai töiden kiireellisyyden takia varjoon ja oppi tarttuu nimenomaan erilaisissa työtehtävissä. Pääosin Vesa-Matti työskentelee Buffalo-koneella, mutta liuta muitakin hommia on hallussa. Esimerkiksi yhden tiivisteen valmistusta varten Vesku ja kumppanit valmistelivat 5 eri koneistusohjelmaa. ”Nimenomaan tekemällä oppii”, Vesku tiivistää. Vaikka Vesa-Matti on opiskelija, vastuu ja työtehtävät ovat samaa luokkaa muiden työntekijöiden kanssa. Vaikka päätyö on Buffalolla, vaihteluakin on.

Talent-polulla menestymiseen vaaditaan oma-aloitteisuutta ja suurin vastuu opinnoista on opiskelijalla itsellään. Se ei ole Veskulle ongelma. ”Ei me usein olla kouluun yhteydessä, opettaja käy välillä tarkastamassa tilanteen. Tukea saa kuitenkin tarvittaessa.” Yhteistyö koulun ja työpaikan välillä on sujunut mutkattomasti. Vesa-Matti soveltuu Talentiin ja Vexvelle kuin nenä päähän. Hän haluaa hoitaa työnsä kunnialla ja taata työn laadun. Veskun mukaan työelämän kannalta tärkeät tiedot ja taidot ovat kehittyneet Talentin aikana entisestään ja kehitys jatkuu edelleen.

Tulevaisuutensa Vesku näkee valoisana. Töitä on riittänyt ja halukkuutta jatkolle Vexvellä löytyy. Mikä takaisikaan paremmat mahdollisuudet työllistymiselle koulun jälkeen kuin Talentin tarjoama vahva ammattitaito ja kokemus oikeasta työnteosta? Vesku puskee putkea Buffalosta vielä parin kuukauden ajan, jonka jälkeen on näyttöjen aika. Näyttöihin Vesku suhtautuu luottavaisin mielin. ”Homma hallussa”, Vesku virnistää.

                   

 

 

Discuss & brainstorm

@mention   Formatting
If you write this... ...you get this
*text* text
_text_ text
[link text](https://www.purot.net) link text
#page_id #page_id
@username @username